top of page

Symptomer

Et symptom er en fastlåst væremåde/rolle, man er kommet ind i pga. påvirkninger gennem opvæksten.


For eksempel: Hvis et lille barn oplever vedvarende dårlig stemning i hjemmet pga. problematiske  forældre (det kan være en dominerende tyrannisk far og en deprimeret, beklagende mor eller en passiv far, der forsvinder i evigt arbejde, og en mor, der er bitter og dominerende…mulighederne for ubalance er mange!), eller hvis barnet oplever problemer i forbindelse med skilsmisse, misbrug eller dødsfald i familien, så skaber dette forvirring hos barnet, som derved udvikler en generel fobi. Denne generelle fobi vokser inde i barnets psykiske verden igennem opvæksten, og barnet forsøger ubevidst at beskytte, idolisere eller kategorisere (dvs. forstå og placere) en eller begge forældre. Fobien giver barnet fysisk eller psykisk smerte samt en følelse af skyld i alderen 9-12 år. For nogen mennesker har problemerne i opvæksten været ret skjulte og alt har set "perfekt" ud på overfladen. Barnet vokser op og tror at det er ham eller hende selv, der er noget galt og forkert med, siden livet føles så svært.


Omkring 15-års alderen, når barnet er ved at blive voksent og begynder at danne sit eget ego, opstår symptomet. For at undslippe smerten og følelsen af skyld og angst, flygter det unge menneske ind i en ny tilstand, som øjeblikkeligt befrier ham/hende fra lidelsen.

Eksempler på symptomer kan være:


  • Misbruger; flugt gennem f.eks. hash, alkohol og coke.

  • Spiseforstyrrelse; hvor man forsøger at føle kontrol og dække over ekstremt lavt selvværd.

  • Angst; hvor man altid har travlt og søger konstant bekræftelse, fordi man indeni har en evig uro over aldrig at være ”god” og ”rigtig” nok,

  • Melankoli; hvor man fylder tiden ud med praktiske gøremål (sætter sit hus i stand, opbygger sit firma, sætter sig grundigt ind i ting) men indeni har en følelse af ensomhed og passiv tristhed langt fra glæde og stærke følelser.

  • Martyrrollen; hvor man flygter ind i en stærk og perfekt rolle udadtil og ser ud til at klare det hele, men indeni er ved at bryde sammen/gå ned med stres. Livet er hårdt og man føler sig let som et offer.

  • Perfektionist; hvor man passer sit job, er en hyggelig og vellidt person, men hvor den ubevidste angst for at gøre noget forkert eller begå en fejl afholder en fra at tage store chancer, som ville kunne inspirere og udvikle enormt.


Et symptom dominerer et menneskes personlighed og identitet, men er selvfølgelig individuelt, idet vi alle er unikke og forskellige som personer. Symptomet vil dog altid indeholde specifikke karakteristika, og terapiens mål er at fjerne samtlige karakteristika for bestandig, for at klienten kan føle sig fri og komme ud af sit fastlåste symptom.

Symptomer: About
312476522_1182295425989799_560323404786901679_n.jpeg
Symptomer: About
bottom of page